söndag 25 november 2007

Talgoxen vid husknuten

Talgoxen är en vacker småfågel. Att se den från köksfönstret är inspirerande och livgivande. Spontant fångas man av dess snabba rörelsemönster, dess bestämda och ganska dominerande beteende. För kameran är de önskemotiv.

När talgoxen tar ur en av våra fågelmatare, här med hampfrön, är den mycket vaksam och till synes skygg. Men det är själva mönstret. Snabb förflyttning från gren till gren och så en hypersnabb hämtning av frön, tillbaka till samma gren och bearbeta maten med näbben mellan tårna, där fröet ligger. Men ibland är den betydligt lugnare och sitter kvar och äter och ser sig om, och äter och ser sig om. Iinte förrän den stora gårdsskatan landar på marken i närheten, flyger den därifrån.


När den tar rast och sitter stilla på en plats, här på en gren i rhododendronbusken intill fågelmataren, kan den stanna ett bra tag, man hinner både ställa in skärpa och ändra vinkel.


Ja, detta är bara ett exempel på vilken fin underhållning man kan ha sittande vid köksbordet. Småfåglarna skingrar dumma tankar, sprider livlighet och glädje och är söta och sköna att se på. Oj, vad de sen kvittrar när de sitter tillsammans i jasminbuskens topp strax före skymningen.

Jag återkommer säkert med bilder på andra fåglar, när den vita snön bildar fond för de vackra små liven.
Recensera gärna här!

Kristen Topplista från  Jesussajten.se

Inga kommentarer: