torsdag 1 november 2007

Se på blommorna på marken






Lukasevangeliet 12: 27 - 31




"Tänk på liljorna, hur de växer. De arbetar inte och spinner inte. Men jag säger er: inte ens Salomo i all sin prakt var klädd som en av dem. Om nu Gud ger sådana kläder åt gräset, som i dag står ute på ängen och i morgon stoppas i ugnen, skall han då inte ha kläder åt er, ni trossvaga? Tänk inte på hur ni skall få något att äta och dricka, och oroa er inte. Allt sådant jagar hedningarna i världen efter. Men er fader vet att ni behöver detta. Sök i stället hans rike, så skall ni få det andra också.





Och Gud gav oss all denna natur, alla dessa blommor och örter, djur och skog, kullar, berg, sjöar och floder, fladdrande fjärilar och andra insekter, fiskar och fåglar - allt - för människans skull, för hennes trivsels och livskvalitets skull.

Skapelsen - det mest konkreta innehåll vi kan se - borde kunna övertyga oss om att det ligger en intelligensens och kärlekens Gud bakom. Att sen se hur denna skapelse medan den förmerar sig och upptäcks mer och mer, samtidigt alltmera förstörs och blundas för är för mig en oförståelig och ologisk tanke. Den ekologiska beroendekedjan håller på att trasas sönder, klimatförändringar sker p g a våra välfärdstänkanden och begär efter bekvämlighet och rikedom. Människan och allt skapat beror av varandra, visserligen till för människans skull, men med betydligt större utdelning om också människan inser att de måste vårda naturen och allt levande, respektera gällande kriterier för det som lever och nybildas - just för vår skull. Det märkliga och förfärliga är ju att man samtidigt med miljöförstöringen handskas respektlöst och ovarsamt med medmänniskorna. Det var väl inte meningen.



Flugan ser ut att sitta "på sitt yttersta", på skadat kronblad av en dahlia. Men hon sitter så lugnt och putsar sina matverktyg. Jag blir ledsen när jag tänker på hur många såna bildsköna insekter jag slår ihjäl.



Recensera gärna här!


Kristen Topplista från  Jesussajten.se

Inga kommentarer: